1: kom and the typewriter: makan untuk hidup

3.3.11

makan untuk hidup

    
aku nak kongsi skit apebende yg ktorg mkn kat cni..i bet korg pun prnah mkn jugak bende2 japanese style ni kan. yg ni aku nk ckp psl SUSHI. aku dem gile baby suke makan binatang mentah ni! rs mcm curi makan ikan bilis mentah kat dapur time kecik2 dlu hahak!


1st skali, まぐろ (maguro) a.k.a tuna..orang jepun mmg gilekan tuna ni..diorg sgt obses smpai byk negara dh banned jepun ni. klu nk tau lbih lanjut keobsessan diorg ni korg leh tgk movie "The Cove". 3bulan aku ban org jepun n xmakan sushi huhu.. okeyh, blk pd topik td, tuna ni ade level2 die.
1. 大トロ(oo-to-ro) yg ni 1st klas..mahal smpai ade yg hrga rm100++ or lebih utk secubit manje tuh
2. 中トロ(chu-to-ro) yg ni 2nd klas...murah sket la
3. 小トロ(syo-to-ro) yg ni rasenye xprnah nampak org jual..stended la org jpun xjual bnde2 lagha mcm ni..tp sbb oo tu mksudnye besar, chu tu sdrhana, n syo tu kecik, so pttnye ade la kan!

klu tgk gmbr ni nmpk kan yg tulisan merah tu utk part ootoro n yg biru tu part chutoro. yang tulisan kuning n hitam tu aku pun xpaham kekeke..aku pun xprnah tau part2 ikan ni tp td cik google bgtau aku haha..

dlm bab sushi ni klu xmakan ウナギ(unagi) mmg xsah! unagi ni la yg satu2nye sushi yg die masak betul bab kate lain die bakar kalau xsilap. kite bako je, bako! bako! kalau aku kene kencing, korg kene kencing la mksudnye ye..pstu klu korg cite ni kat adik2 korang, haaa diorg pun kene kencing la kire. mybe dh rmai tau unagi ni belut..belut tu der..rase mcm daging kambing gurun janda gitu..auww~~ so sape yg xtau lg tu, jgnlah pandang serong kpd incik belut..die juga haiwan seadenye..

tapi ni bukan sebarang belut tau. teknologi diorg menjage belut ni sgt efektif. diorang sediakan aquarium yang boleh mghasilkan 4 musim utk control tumbesaran belut n memastikan bekalan unagi ni cukup utk seluruh jepun dan boleh dimakan pd bile2 musim. mcm diorang bela lembu, kandang lembu pun ade ekon tau. aku pun pkai kipas nyonya je kat cni uhuk (x_X)

ade lg 1 sushi yg dibuat dr belut name die anago
tapi yg ni xdela sesedap unagi, aku pun xsuke sgt..isi die putih2 n die slalunye potong panjang2 gini.


owh tidaakk~~ aku mmg suke gile makan "ikura" ni..ikura ni sejenis telur ikan kaler oren keemasan..ikan ape tu aku xtaula tp yg penting bukan ikan paus. ikan paus mane bertelur der. korang ade la kakakakassiimm..
aku prnah makan yg semahal rm120 lbih kurang utk sebesar ats ni..sebijik je plak tu! tp time tu sbb scholar bru masuk, skali seumur hidup jela haha.
tp die punye rase..ummpphhh! tgkap leleh! die punye perasaan time bijian telur tu meletup manje dalam mulut, diselangi kandungan telur yg meleleh dr kantung telur ikan tu, urgghhhh...auwww....klu korang makan korg akan rs korg xkn pndang telur lain dh lepas tu!! hahahaharunn~~ tp sbb teknologi diorg lg, telur ikan ni pun diorg dh buat yg tiruan punye..aiyo..dh xdpt nk pastikan dh yg mane 1 telur ori n tak ori.

the last one is fugu...nampak sedap gile berkilat2, bleh bajet dari ikan ape? nampak mcm daging lembu dara kan? haaa bukan2..lembu dara biasenye daging die kaler merah jambu ye tuan puan. yg ni asal dr ikan ni

comel kan?! tapi jgn tertipu~ hanye org berlesen je boleh siang n jadikan ikan ni sushi sbb ikan ni beracun gile..only certain part je yg boleh makan. dan kes kematian sbb makan fugu sushi ni dah banyak jugak. aku pun xprnah dapat rase lg ikan ni. xnak aku. aku xkawin lg kot!

yg lain2 tu malas aku nk review, sebab sbnrnye boleh disimpulkan, sushi ni ikan mentah n letak atas nasi kepal. simple right? ade udang, ketam, sotong, kerang2an even telur rebus pun ade yg jd sushi. but the most important thing utk makan sushi ni, jgn lupe makan dgn wasabi!

sushi dan wasabi ni boleh diibaratkan disini menanti disana menunggu, yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran...paham?so sape2 yg minat memancing tu sile2 la bwk nasi kepal brsama ye.baru feel makan sushi fresh! hoyeah!

p/s : aku prnah makan kat sushi king kat midV ke KLcc ntah, weh, mat bangla yg buat weh!! mat banglaa!!
aduhhh....mmg ilang selera aku...baik makan gulai ketam masak lemak mak aku buat, cis..
n satu lg, aku akn umumkan TOP 100 utk contest aku, dia & vintage dis saturday 5 MAC 2010 okey! :))

71 comments:

nub said...

aku makan nasi lemak jadi la..

pelik2 nar makanan nih. ahahha

kamarukom said...

nasi lemak bape kupang nub? kakakakarimmm~~

farteen said...

waaaaaaaaaaah I LOVE SUSHI !!

naqiah said...

tak suka sushi... bwwuuueekk..

sophie said...

Suke sushi!! Tapi beli dekat JJ je.. Harga RM1 sebiji..Tade laa sampai beratus2..Hehhehe

M a W a D D a H said...

minat makan sushi sebab terpengaruh ngan member gak...tapi tengok sushi la...yg mentah2 tue macam xleh telan kot...hehe..

tapi kamu boleh makan telur ikan mentah2?? dasat ar...macam nak try...pos satu...hehehe...tapi aku goreng dulu kot telur2 tu...wahahahi

first time tahu sushi pun ade kelas2 die...adehhh...

uiksss...ikan buntal...beracun...hanya org yg betul2 pandai siang n masak ikan tue je boleh settle kan ikan tu...kekekek...blum pernah try makan lg...xmo makan kot...heheheh

MIZZ SUE said...

xpernah mkn sushi..hihi..kureng minat sgt

Cik Bidadari said...

adoi... makan nasi lemak ajalah. takpun cekodok ke? serius tak boleh masuk. cantik di mata. di tekak... loya semata2. lalalalala

Bulan said...

lalalatipah~~~
bwk blik mesia la nati.hahhahalimah

fiqkbe said...

fiq dulu suka sgt mkn sushi. tp sejak org kata sushi tu haram, dh x mkn dh. sushi tu halal ke x sbnr nyer?

che'ila said...

tak terliur pun nak makan sushi..hehe,tapi yang ikan duri2 tu..ngeri siot.

MAKCEK bukan NENEK said...

hahahaharemm
tergugat iman . tapi hat tang unagi jadah tu laju je scroll ke bawah . haxhax geli geli .

*aku penah makan kopok mister potatoes yg perisa wasabi jeh . huhu

najwa's said...

haha aku suka gile sushi!! sedap! tapi kan, bila ku tau unagi tu belut, terus tekak ni macam konpius sket2 nak makna. last2, amek yg sotong + telur ikan cmtu jek. :) :)

ieka darlink said...

tak suka. dah masuk mulut keluar balik. okey aku org kampung yang taktau pape. haha.

Khairul Antasha said...

ikura tu cam sedap.. bro, nak telur ikan...kalo xde, nak lari masuk gua.. cam cite ape eh..batu belah tu... :p

penyejuk hati said...

sy ske SUSHI yg teramat sangat..and I enjoyed making sushi gak..wajib ade avocado!Krtog kt sni slalu gi mkn buffet jer..smpai manager kedai pun dh kenal..(^_^)

Usagi said...

Top 100? Penyertaan semua ada berapa? Lebih dari 200 ke?

lavender harum wangi said...

erk~ aku suka makan ayam.. seafood xmakan sgt nak2 spesies kerang~ sotong? hahahahahahaha, tu aku makan~ :D

farzana ariffin said...

i tak suka sushi. tataw ah knapa. rasa macam tak ngam jea dengan tekak ni. hahaha. tp bila tngok rasa cam nak makan! lol

Hariz said...

uuuuuhh~ tangkap leleh tengok benda2 ni...
unagi top list sushi aku..haha

Atigxhah Ghibwan said...

Aku suka sushi! Tapi masa class parasitology, doctor yg bg lecture tu ckp jgn selalu makan sushi sbb sushi kan raw and uncooked meat ke ape kan. Dalam raw fish slalunye ada parasite. Name die anisakis (tp die bkn perempuan). Lol. These parasites will cause anisakiasis. Tnye pakcik google klu nk tau lbh lanjut haha. So plh la kedai sushi yg bersih klu nk mkn sushi! :p ok cant wait for this saturday. Debo gila lol;p

a's said...

sushi dan mat bangla mmg tak synonym!! euuwww geli!!!

padle said...

tom yam ayam air tangan mak aku tetap menjadi fevret aku!

Wahida Shukeri said...

aku baru je masak gulai ketam b4 ni...

cik ciput said...

dengar encik kom cerita, mcm best la pulak sushi ni..tpi..err...gua tak lalu ah mkn mende2 mentah!tidaaaakk..

d.e.e.n.a.YAYA said...

tibe2 terliuq...nie yang ase nk makan sushi king nie....aduhhh

zee ong said...

perghhhh. jup2 gerenti halal ke hape sushi tuh??
auww..sedapnya unagi tuh..byk duit awak ye smpy beratus makan..XD hahahahaaakimmm..

~naddy~ said...

suka!~ paling suka yg ada tofu skin tu. bila nk belanja?~*wink

RaraTan said...

takoyaki tader? hua2.

lapoo !! grr... ~~ @.@ ~~

aimi shahida said...

ehh sushi king tu takde halal kot ?
makan kt teppanyaki laa , ade halal :)

tp pas tgk belut uh
pehhhhhhhhhh takleh blaaa..
geli geli !

top100 ?
huyoooo :P

idAti mALek said...

:0

x pandai makan sushi T.T

wani brahim said...

wah sushiii my fevret too...salmon idaman kalbu hahaha

wAwANiNi said...

mmcm best je..hehe^^

eRza farEeha said...

bwk balik y telur keemasan tuh 1!!heee...

wahhh..da pemes da die..hik3

LORD ZARA 札拉 said...

Kalau dulu kat UTM, setiap minggu mesti nak makan sushi~

hahaha~

walaupun Jusco punya je, tapi rasa bahagia~

XD

Dilla Nur said...

dapnyerr...da lama x makan... :0

EJA said...

sedapnya..pernah makan yg ada cheese..tapi tidak tahu apa namanya.rasanya spesis sushi jugak..

Yuslia Suhana said...

camne org leh mkn sushi ni.. tak sangguppppppp nak mkn ikan mentah... huhuhuhhu

waalllaa! said...

aku mmg giler sushi n mknn jepun..dulu aku makan unagi..tp sejak aku tau unagi tu belutt,,dan dan tu gak aku muntah..masa makan dulu mmg sedap tp sejak tau unagi tu belut aku rasa geli tekak nak makan..sbb aku bygkan rupe dia sama cam ular..hehe..n aku xmakan sushi mentah n sushi telur ikan..ke..telur udang ke..telur ayam je aku makan..ngehngehngeh..aku geliiii... tapi org cakap makan ikan ni boleh jadi cerdik..hmm..makan kopok lekor jeee...sbb tu budak ganu terer2..sume scorer..sbb makan kopor lekoorr..hehehe..

Puanbee said...

makan sushi care4 jer hee...dah follow awk

Cik Yana said...

Cik Yana suke gile makan sushi. Tapi kalau keluar dengan kawan2 memang tak dapat merasa la makan sushi sebab dorang tak suke. Huhuhu~

.sweet-ants. said...

xpernah mkn sushi. tgk je pon dah mual. xtau la npe..huuhhuu

ecah said...

aku mmg ske gak mkn sushi tp sejak2 ade staff sushi merangkap member aku sendri ckp sushi nmpk kilat2 sbb dorg pakai alcohol..adoiii..potong betol~

MERAH said...

pehhh gamba wat meleleh jakk.mmg sedap trutama bila rasa sgt nak makan sushi tuuu.beli yg gulung pjg punyer masa gigit tu seaweeed dy...sedap ah sng!sushi mmg best tapi knape kat mesia rasa plek ek?hahaha.

sarah abadan said...

curi2 makan ikan bilis mentah masa kecik2 dulu? =.=
haa yg fugu sushi tu pernah tgk kt tv...mmg ramai mati mkn ikan tu...ngeee baik jgn mkn le...

Amirrah Zawani said...

tgk gambar belut tu rasa geli pulak.. tp unagi mmg kegemaranku.. kalo nak makan nanti kena lupakan rupa belut lah :D

HAJAR hasan said...

jelesnyaaa!!! serius dah lama gilerr x mkn sushi. encik kamarukom, belanja~ *wink wink* ;)

Afiqah Mohammad said...

unagi itu sedap. slrp~

Sharienz Sz said...

meleleh liur..ngeee..
tp org preggy x leh mkn bnda2 yg mentah..sbr je la..

FurBall said...

tak berapa suka makan sushi..tp my gf penggemar sushi..especially yg kat jepun nye...apa lah sedap sgt kan..
(_ _")

syafeeqa said...

sushi..?
-..- tak reti makan urh bro kamal.

sedap ke..?

Hanis MY said...

sushi bestnyaaaa thanks for d info, baru tahu ni hehe... tapi ai kam takup las tengop ikan duwi-duwi tu huhu...(haha ayat ape ntah)

LittLeMyRsHMaLLoW said...

sangat-sangat suke sushi....

=)

princess laila said...

hambuy! dok ngara oghang abes sume dsental~ huhu~ ok lah tuh. bleyh adapt. asal halal :))

penah mkn shushi. tp tak lah minat sgt.hee~

miss ANGIN said...

http://azmihamdan.blogspot.com/2011/02/akibat-makan-sushi-shashimi.html

cuba baca ney :)

Cik Zatie !xora said...

sedap kah? arituh penah ase lebey 2 kali..ase cam...nak muntah jaa..heheh

pete said...

aku makan sushi gk..
tp yg mat bangla wat la..
thanx to mat bangla sbb bg aku jd org jepun sat.haha

misSbLurRy said...

aku pun gile mkn sushi.....
tp salmon2 aku xleh telan
gpun xreti mkn ikan

Yuni Aisyah said...

wah menarik....nak try la ikan buntal tu....comel je tgk...:P

Ouh, Nad ! said...

ahaha...mek nad sukaa..
tgk mcm geli tp bile mkn sedapnyaaa.
selera msg2 kan.

topimagine said...

aku suke sushi... tp mkn sushi xkenyang la... haha

akU GaDis said...

fuyyo.. sushi.. x berani nk mkn lg setakat ni =P ahaks!

neway, ikura tu nmpak cm menarik! comel je,x syg ke nk mkn? hehe

Amira Anorah said...

alamak..saya suke giler mkn benda alah tu..adoi..kita ada jodoh ke??

<--------currently tgh tulis surat cinta berlubang2 ke encik Kamal..^_^

yg paling sy suke unagi ngan ebiko..demm..sodap.....

tapi yg salmon tu...kat mesia tak sedap kot!!..nak sgt mkn yg jepun punye...:'(
mesti sedap kan???kan???

caliph shuriken said...

dulu wktu dok kl krap ar mkn sushi.. klau ada yg kurang selera dgn sushi mcm kt atas tu, korang bole try sushi kt big apple (donashi).. sdap jaa, hukk...

Applepinkcomeyy said...

abg curik ikan bilis time kecik2 ke ? wahhh, hobi sy gak tu, hahah

d_LA said...

siyes aku x pnh try mkn sushi..aku taw bnda tu mnth trus aku xleh tln even ko cite leleh2..haha..bek aku curik ikan bilis mak aku je kot..

✿nenek moden✿ said...

huhu..menarik gila post kau nih..hehhe..aku pun tak tau bendalah ni..hahaha..tq

Nana Liyana said...

ikan yg byk duri 2 mmg geli n takot nk mkan :D

marina anakcikbob said...

aku xleh makan sushi sebab xleh tekak aku xleh terima natang selaput ijau tu..bau macamb bacin2 tengik sikit. hahaha..

Nur Hani said...

balik sini waa tuntut lah :) buat kan sushi boleh ?? haha :P

Aishah Rahman said...

I never eat sushi before.. ikan yg ada duri tu nampak gross giler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...